ביתן הביאנלה לאמנות עכשווית

הרצליה

מצפן תלת זרועי

מיקום

הביאנלה השניה לאמנות עכשווית בהרצליה, שנערכה באוקטובר 2009 , התפרשה על פני המרחב האורבני של מרכז העיר לאורך שלושה צירים סביב הכיכר של מרכז העיר המחודש –  רחוב סוקולוב [מערב], רחוב סוקולוב [מזרח] ורחוב בן-גוריון. עבודות האמנות השתלבו בחללים אורבניים שונים לאורך צירים אלה, ובמיוחד בפסאז'ים, הייחודיים לעיר. ביתן הביאנלה נועד לייצר מוקד בתוך התערוכה המפוזרת. הוא מוקם באופן אסטרטגי במרכז הכיכר שבמרכז העיר, במפגש שלושת הצירים.

קונספט

הביתן נועד לשמש נקודת ציון ברזולוציות שונות – "מגדלור" לבאים מרחוק, "אייקון" למבקרים בסביבות הכיכר ו"קיוסק" למידע ולמכירת הקטלוגים של התערוכה. הוא תוכנן כ"מצפן" תלת-זרועי: שלושת זוגות מפרשיו פונים לכל אחד משלושת צירי הביאנלה. ה"מצפן" אינו גרפי בלבד אלא מרחבי. כמו מכונה הוא פועל על המשתמש  – המגיע אליו מכיוון ציר אחד בהכרח יצא ממנו לאחד הצירים האחרים.

מבנה
בתהליך התכנון כל אלמנט במבנה קיבל כינוי-חיבה ["התורן", "המשולש", "המרצדס" ועוד]. הכינויים הפכו לשדה הסמנטי של הפרויקט ושמשו בתקשורת בין מתכנני המבנה והקונסטרוקציה והמבצעים. האלמנטים המבניים תוכננו להרכבה ופירוק כך שניתן להרכיב את הביתן מחדש לאחר פירוקו בסיום הביאנלה או למחזר את חלקיו לשימוש אחר.

סביבה
הביתן עוצב לשימוש לילי. בצבעו השחור הוא ניטמע בפעילות הלילית ומגיח מחדש בהדגשי תאורה מכוונים. הרשת השחורה העוטפת אותו חושפת מבחוץ צללית של המתרחש בתוכו, ומבט ממוסך מן הפנים על סביבות הכיכר. תקרתו פתוחה ומבעדה נראים פיסות עיר ושמי הלילה. במרכז החלל הפנימי של הביתן, כמרחף מעל הקרקע, דלפק משולש, שם ניתן לעיין ולרכוש את מגזין הביאנלה והידיעון, לקבל מידע, לפגוש ולהפגש. זהו פנים שנפרם אל החוץ וחוץ שנתחם בו רגע של חלל.

פרטי הפרויקט

  • מיקום: הרצליה
  • שנת תכנון: 2009
  • שנת ביצוע: 2009
  • שטח בנוי: 45 מ”ר
  • גובה: 14 מ'
  • לקוח: מגזין פיקניק ועיריית הרצליה
  • סטטוס: בוצע