מרכז יום לבעלי מוגבלות שכלית התפתחותית

באר שבע

"מרכיב אחד של איכות חיים מושג כאשר קיימת התאמה טובה בין האדם לבין סביבת מגוריו, המתבטאת, בין היתר, ברמת שביעות רצונו מהסביבה הפיסית שבה הוא חי." דר' אדר' יוסיפה מיכלק, מתוך קטלוג התערוכה "זה במרכז – 25 שנות פעילות של קרן של"ם"

הצעה זו לתכנון מרכז יום טיפולי לבעלי מוגבלות שכלית-התפתחותית בבאר שבע מתייחסת לשלושה מעגלים של קהלים עיקריים: במרכז ההצעה – מעגל החניכים. עבור חלקם מהווה המרכז הממשק היחידי עם העולם הפיזי ולכן המרכז תוכנן להוות מיקרוקוסמוס – עולם שלם בזעיר אנפין. "עולם" זה מיועד להעצמת החניך וכמשנה תוקף לחזון העיר באר שבע כ”בירת ההזדמנויות” – לכל אוכלוסיותיה.

רעיון זה מקבל ביטוי בעקרונות התכנון:

  1. השגת נוחות תרמית, שפע אור ואוורור טבעיים בכל חללי המרכז, עם דגש מיוחד על כיתות האם. כיתות האם וחצרותיהן הפרטיות, בהן השהיה היא הממושכת ביותר, פונות לכיוון דרום – כיוון השמש האופטימלי. כן תוכננו פתחים צולבים לאוורור טבעי.
  2. נגישות מרבית – על-ידי יצירת מתחם מפולס אך מגוון. נוחות השימוש מהווה מפתח לעצמאות ולכבוד האדם שבבסיס הטיפול באדם המוגבל שכלית-התפתחותית.
  3. מגוון של סביבות והקשרים, המייצרים סביבה מגרה וחווייתית, המעשירה את יומו של החניך בהתאם לתפיסת ה"מיקרוקוסמוס".
  4. נגישות ויזואלית – בעיצוב הנקי והרגוע של המרכז שולבה צבעוניות חיה ועליזה המאפשרת לחניכים התמצאות קלה במרכז.
  5. חיבור אל הקהילה – התכנון של בינוי קומפקטי איפשר הוספת פונקציה של גן חושים אשר תוכנן במפלס הרחוב הראשי אבא אחימאיר, לשימוש החניכים וכמרחב מגשר בין חניכי המרכז לקהילה הרחבה.
  6. כניסה ייצוגית ומזמינה – מייצרת תחושת גאווה ושייכות ומספקת גישה נוחה ובטוחה להגעה בכל האופנים.
  7. ניצול מירבי של הקרבה הגיאוגרפית לשטח פתוח סמוך – במרחק הליכה קצר מן האתר מצוי "פארק החייל האוסטרלי", המותאם ומונגש לבעלי מוגבלויות. הגישה אליו קצרה ונוחה מגן החושים המתוכנן על הרחוב הראשי.
  8. אפשרויות לפיתוח עתידי לפי צרכים חדשים ולצרכים משתנים בעתיד – העמדת מבנה המרכז בתווך המגרש מייצרת עתודות קרקע משני צידיו, המאפשרות מספר תשריטים של התפתחות עתידית.

במעגל השני – הצוות. תכנון סביבה שהיא תומכת ונוחה לטיפול בחניכים, המספקת הזדמנות למפגשים לא פורמליים בין אנשי הצוות במהלך היום ולאפשרויות להפוגה ולמנוחה.

במעגל השלישי – הציבור הרחב.  למבנה פוטנציאל לתרום להפגת הבורות הנפוצה בציבור לגבי עולמם של בעלי מוגבלות שכלית-התפתחותית.

תוכנן בשיתוף עם אדריכל עופר ארז.

פרטי הפרויקט

  • מיקום: באר שבע
  • שנת תכנון: 2013
  • שטח מגרש: 7 דונם
  • שטח בנוי: 1580 מ"ר
  • סטטוס: הצעה לתחרות